Creditele sociale de la persoană la persoană

Creditele de la persoană la persoană, cunoscute și sub denumirea de P2P Lending, reprezintă o metodă de finanțare în care indivizii împrumută bani altor indivizi sau întreprinderi prin intermediul unei platforme online, fără a trece printr-o instituție financiară tradițională, cum ar fi o bancă. Această formă de împrumut oferă atât creditorilor, cât și debitorilor, oportunități și avantaje unice.

Avantajele P2P Lending

 1. Pentru investitori:
  • Randamente potențial mai mari: Investitorii pot obține randamente mai mari comparativ cu depozitele bancare sau alte forme tradiționale de investiții.
  • Diversificare: Investitorii pot diversifica portofoliul prin finanțarea mai multor împrumuturi mici către diverși debitori.
  • Acces facil: Platformele online facilitează accesul rapid și ușor la oportunități de investiție.
 2. Pentru împrumutați:
  • Acces la finanțare: Persoanele sau întreprinderile care nu reușesc să obțină împrumuturi bancare pot găsi alternative de finanțare prin P2P Lending.
  • Rate de dobândă competitive: În funcție de scorul de credit și de profilul de risc, debitorii pot obține rate de dobândă mai avantajoase decât cele oferite de bănci.
  • Flexibilitate: Termeni și condiții personalizate, adaptate nevoilor specifice ale debitorilor.

Cum Funcționează P2P Lending

 1. Înscrierea: Atât creditorii, cât și debitorii se înscriu pe o platformă P2P Lending, creându-și conturi și completând profiluri detaliate.
 2. Evaluarea creditului: Platforma efectuează o evaluare a creditului pentru debitori, utilizând scoruri de credit și alte criterii financiare pentru a stabili profilul de risc.
 3. Postarea cererilor de împrumut: Debitorii postează cereri de împrumut, specificând suma dorită, termenul de rambursare și scopul împrumutului.
 4. Finanțarea: Creditorii analizează cererile de împrumut și aleg în ce împrumuturi doresc să investească, oferind finanțare totală sau parțială pentru diverse împrumuturi.
 5. Rambursarea: Debitorii efectuează plăți periodice de rambursare a împrumutului, care includ principalul și dobânda. Aceste plăți sunt distribuite către creditorii care au finanțat împrumutul.

Riscuri și Considerații

 1. Risc de neplată: Există riscul ca debitorii să nu își poată îndeplini obligațiile de plată, ceea ce poate duce la pierderi pentru investitori.
 2. Lichiditate: Investițiile în împrumuturi P2P nu sunt la fel de lichide ca alte forme de investiții, ceea ce înseamnă că fondurile pot fi blocate pe o perioadă mai lungă.
 3. Reglementare: Reglementările variază în funcție de jurisdicție, iar schimbările în reglementare pot afecta funcționarea platformelor P2P.

Platforme Populare de P2P Lending

 • Zopa: Prima platformă de P2P Lending din lume, lansată în Marea Britanie în 2005.
 • LendingClub: Una dintre cele mai mari platforme de P2P Lending din SUA.
 • Prosper: O altă platformă majoră din SUA care facilitează împrumuturile P2P.
 • Mintos: O platformă europeană care permite investiții în împrumuturi din diverse țări.

Platforme P2P din România

 1. Investly
  • Descriere: Investly este o platformă care permite finanțarea facturilor pentru IMM-uri (întreprinderi mici și mijlocii) prin intermediul investitorilor individuali. Deși este originară din Estonia, platforma și-a extins serviciile și în România.
  • Avantaje:
   • Oferă o oportunitate pentru IMM-uri de a accesa capital rapid.
   • Investitorii pot obține randamente atractive din investițiile în facturi.
 2. Robo.cash
  • Descriere: Robo.cash este o platformă europeană de P2P lending care permite investițiile în împrumuturi de consum pe termen scurt. Aceasta include și împrumuturi acordate în România prin intermediul partenerilor săi locali.
  • Avantaje:
   • Oferă o modalitate simplă și automatizată de a investi în împrumuturi.
   • Randamente atractive și opțiuni de reinvestire automată.
 3. Bondora
  • Descriere: Bondora este o platformă P2P din Europa care permite investiții în împrumuturi de consum. Deși nu este specifică doar României, aceasta acceptă investitori din România și oferă împrumuturi în mai multe țări europene, inclusiv România.
  • Avantaje:
   • Platformă cu experiență și reputație în domeniu.
   • Oferă diverse opțiuni de investiții și un grad de transparență ridicat.

Cum să alegeți o platformă P2P în România

 1. Cercetare și Recenzii: Verificați recenziile și feedback-ul altor utilizatori pentru a înțelege experiențele acestora cu platforma.
 2. Comisioane și Costuri: Analizați structura de comisioane și costuri ale platformei pentru a înțelege impactul asupra randamentelor.
 3. Reglementare și Securitate: Asigurați-vă că platforma respectă reglementările locale și că fondurile și datele dumneavoastră sunt protejate.
 4. Diversificare: Alegeți platforme care oferă posibilitatea de a diversifica investițiile pe mai multe împrumuturi pentru a reduce riscul.

În concluzie, P2P Lending oferă o alternativă inovatoare atât pentru investitori, cât și pentru debitori, cu beneficii potențiale semnificative, dar și cu riscuri care trebuie gestionate cu atenție.

Spune-ne cum te putem ajuta în procesul de fundraising!

Ia legătura cu noi si solicită o sesiune de consultanță gratuită de 30 de minute pentru a afla mai multe despre procesul de finanțare.

Distribuie pe:
Iulius Dumitru
Iulius Dumitru
Iulius Dumitru are peste 25 de ani de experiență în domeniile financiar-bancar, consultanță financiară, strategie și corporate finance. A coordonat proiecte relevante de private-equity, banking, fuziuni și achiziții, creșterea valorii companiilor și pregătirea acestora pentru următorul stadiu de dezvoltare. Coaching financiar/mentoring pentru companii aflate în acceleratorul de afaceri Temis Innovation, Besançon, Franța. Manager general al parcului industrial Bistrița, poziție din care a coordonat și supervizat întreaga activitate. Foarte buna cunoaștere a mediului de afaceri local, fiind inițiatorul înființării incubatorului/acceleratorului de afaceri Bistrița. Relații foarte bune de colaborare atât cu companiile mari, dar și cu cele mici și mijlocii din regiune. Interim CEO și interim CFO pentru companii care se pregătesc pentru o nouă rundă de finanțare sau pentru vânzare. Acum are în față o nouă provocare, să crească platforma de experți independenți IDEAS până când va ajunge suficient de mare încât sa-i ocupe tot timpul!

Articole similare

Resursă premium doar pentru tine

Piramida de finanțare

© IDEAS Inspiring Network