Obligațiunile corporative

Obligațiunile reprezintă un instrument de finanțare folosit de companiile private și publice pentru a obține capital de la investitori. Acestea sunt considerate datorii și companiile emit obligațiuni pentru a împrumuta bani de la investitori în schimbul plății unui cupon (o dobândă) pentru o perioadă specifică de timp, după care sumele împrumutate trebuie returnate investitorilor la scadență.

Pentru companiile private, emisiunea de obligațiuni poate fi o opțiune atractivă pentru a se finanța, deoarece oferă următoarele beneficii:

 1. Diversificarea sursei de finanțare: Emiterea de obligațiuni permite companiei să obțină finanțare suplimentară în afară de împrumuturile bancare sau de capitalul propriu. Aceasta poate fi o modalitate de a evita să depindă în totalitate de o singură sursă de finanțare.
 2. Costuri mai mici decât împrumuturile bancare: În multe cazuri, costurile asociate cu emiterea de obligațiuni pot fi mai mici decât dobânzile percepute de bănci pentru împrumuturi. Dacă compania are un rating de credit solid, ea poate obține o rată de dobândă mai atractivă pe piața obligațiunilor.
 3. Flexibilitatea structurii de plată: Companiile pot alege să emită obligațiuni cu diferite structuri de plată, perioade de scadență și rate de dobândă, pentru a se potrivi cu necesitățile și capacitățile lor financiare.
 4. Păstrarea controlului: Emiterea de obligațiuni nu implică vânzarea părților de proprietate ale companiei, așa cum se întâmplă în cazul emiterii de acțiuni, ceea ce înseamnă că acționarii existenți își păstrează controlul asupra deciziilor strategice ale companiei.

Cu toate acestea, există și anumite dezavantaje ale emiterii de obligațiuni pentru companiile private:

 1. Datoria și obligațiile de plată: Emiterea de obligațiuni înseamnă că compania va avea datorii și va fi obligată să facă plăți periodice de dobânzi către investitori. În cazul în care compania nu generează suficiente venituri sau întâmpină dificultăți financiare, plățile de dobânzi și rambursarea sumelor împrumutate pot deveni o povară financiară grea.
 2. Rating de credit: Pentru a atrage investitori și a obține condiții favorabile de împrumut, companiile private trebuie să aibă un rating de credit solid. Dacă ratingul de credit al companiei este scăzut, aceasta poate afecta costul și accesibilitatea finanțării prin obligațiuni.
 3. Limitarea flexibilității financiare: Plățile periodice de dobânzi pot afecta flexibilitatea financiară a companiei, restricționându-i capacitatea de a face noi investiții sau achiziții.

Înainte de a emite obligațiuni, companiile private trebuie să analizeze cu atenție avantajele și dezavantajele și să ia în considerare starea lor financiară, proiectele de viitor și nevoile de finanțare pentru a lua decizia potrivită. De asemenea, este important să lucreze împreună cu experți financiari și consultanți pentru a structura corect emisiunea de obligațiuni și pentru a se asigura că aceasta se potrivește cu strategia lor financiară pe termen lung.

Obligațiunile sunt instrumente de finanțare pe care companiile private pot emite pentru a obține capital de la investitori. Acestea sunt titluri de datorie, prin care companiile se împrumută de la investitori și promit să plătească dobânzi și să returneze suma împrumutată la scadența specificată.

Companiile private pot emite obligațiuni pentru a-și finanța diverse proiecte sau operațiuni, cum ar fi extinderea afacerii, achiziționarea de active, dezvoltarea de noi produse sau servicii sau refinanțarea datoriei existente. Emisiunea de obligațiuni este o modalitate de a obține finanțare suplimentară în afara capitalului propriu sau al creditelor bancare.

Iată câteva aspecte importante despre obligațiunile ca instrument de finanțare pentru companii private:

 1. Tipuri de obligațiuni: Există diferite tipuri de obligațiuni, cum ar fi obligațiuni cu dobândă fixă, obligațiuni cu dobândă variabilă, obligațiuni convertibile etc. Fiecare tip de obligațiune are propriile caracteristici și condiții specifice.
 2. Rata dobânzii: Companiile plătesc investitorilor o rată de dobândă stabilită pentru perioada de viață a obligațiunii. Această dobândă poate fi fixă pe toată durata sau poate varia în funcție de un indicator de referință, cum ar fi dobânda de referință a pieței.
 3. Scadența: Obligațiunile au o dată de scadență specificată, la care compania trebuie să returneze suma împrumutată investitorilor. Aceasta poate fi o scadență la termen fix sau poate fi o scadență fără termen, dar cu opțiunea de rambursare din partea emitentului în anumite condiții.
 4. Gradul de risc: Riscul asociat cu obligațiunile poate varia. Companiile cu rating mai bun și cu o situație financiară solidă pot beneficia de rate de dobândă mai mici, deoarece sunt considerate mai sigure pentru investitori. În schimb, companiile cu rating mai scăzut pot trebui să ofere rate de dobândă mai mari pentru a atrage investitorii.
 5. Emisiunea și listarea: Companiile private pot emite obligațiuni direct către investitori privați sau pot opta pentru o listare publică pe o piață de capital, cum ar fi o bursă de valori. Listarea publică oferă o lichiditate mai mare, dar implică și costuri suplimentare și obligații de raportare.
 6. Ratingul obligațiunilor: Obligațiunile pot fi evaluate de agenții de rating care evaluează capacitatea companiei de a-și respecta obligațiile de plată. Un rating mai bun poate spori încrederea investitorilor și poate scădea costurile de împrumut pentru companie.

În concluzie, emisiunea de obligațiuni poate fi o modalitate eficientă pentru companiile private de a-și obține finanțarea necesară pentru proiecte și operațiuni, oferind în același timp oportunități de investiție pentru cei interesați să obțină venituri din dobânzi. Cu toate acestea, companiile trebuie să fie conștiente de responsabilitățile și riscurile asociate cu împrumuturile pe termen lung și să-și planifice în mod corespunzător fluxurile de numerar pentru a respecta obligațiile de plată.

Piața de obligațiuni corporative din România a fost activă în ultimii ani, cu mai multe companii locale care au emis obligațiuni pentru a-și obține finanțarea necesară. Iată câteva exemple de obligațiuni emise de companii românești:

 1. Banca Transilvania – În 2020, Banca Transilvania, una dintre cele mai mari bănci comerciale din România, a emis o serie de obligațiuni sub denumirea „BT 2024” în valoare de 300 de milioane de euro. Aceste obligațiuni au o dobândă fixă și au o maturitate până în 2024. Scopul emisiunii a fost diversificarea sursei de finanțare a băncii și refinanțarea datoriilor existente.
 2. OMV Petrom – În 2021, OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din România, a emis o emisiune de obligațiuni în valoare de 1,5 miliarde de euro, împărțită în două tranșe: una cu maturitate în 2026 și una cu maturitate în 2032. Aceste obligațiuni au fost emise pentru refinanțarea datoriilor și pentru finanțarea activităților curente și a proiectelor viitoare ale companiei.
 3. Digi Communications N.V. – Digi Communications este o companie din domeniul comunicațiilor care operează în mai multe țări din Europa de Est, inclusiv România. În 2019, Digi Communications a emis obligațiuni în valoare de 200 de milioane de euro, cu o dobândă fixă și o scadență până în 2023. Această emisiune a avut ca scop refinanțarea datoriilor și extinderea rețelei și serviciilor companiei.
 4. Electrica Compania: Electrica este o companie energetică de stat, cu operațiuni în producție și distribuție de electricitate. Emisiunea: Obligațiuni cu dobândă fixă în valoare de 500 de milioane de lei, cu scadența la 7 ani, emise în 2019. Aceste obligațiuni au fost destinate refinanțării altor datorii și pentru finanțarea investițiilor în modernizarea infrastructurii.
 5. BRD – Groupe Société Générale Compania: BRD este una dintre cele mai mari bănci din România, parte a grupului Société Générale. Emisiunea: Obligațiuni subordonate Tier 2 în valoare de 200 de milioane de euro, cu scadența la 10 ani, emise în noiembrie 2019. Aceste obligațiuni au fost emise pentru consolidarea capitalului băncii și respectarea cerințelor de reglementare.
 6. Teraplast Compania: Teraplast este un producător important de materiale de construcții și instalații din PVC. Emisiunea: Obligațiuni cu dobândă fixă în valoare de 20 de milioane de euro, cu scadența la 5 ani, emise în iunie 2017. Aceste obligațiuni au fost emise pentru finanțarea noilor linii de producție și pentru refinanțarea datoriilor.

În România, există și companii mai mici care au emis obligațiuni pentru a obține finanțare de pe piața de capital. Aceste companii pot fi din diverse sectoare de activitate și pot emite obligațiuni cu scopul de a finanța proiecte, investiții sau extinderi. Este important să menționăm că emisiunile de obligațiuni realizate de companiile mai mici pot fi mai puțin frecvente și mai limitate în ceea ce privește volumul de capital strâns. Iată câteva exemple de companii mai mici din România care au emis obligațiuni:

 1. MedLife Compania: MedLife este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii medicale private din România. Emisiunea: Obligațiuni cu dobândă fixă în valoare de 38 de milioane de lei, cu scadența la 5 ani, emise în iunie 2020. Acestea au fost emise pentru finanțarea extinderii rețelei de clinici și spitale.
 2. Aro Palace Brașov Compania: Aro Palace Brașov este un hotel de referință în orașul Brașov. Emisiunea: Obligațiuni cu dobândă fixă în valoare de 19,7 milioane de lei, cu scadența la 5 ani, emise în iulie 2020. Aceste obligațiuni au fost destinate modernizării hotelului.
 3. Impact Developer & Contractor Compania: Impact Developer & Contractor este o companie de dezvoltare imobiliară cu proiecte rezidențiale și comerciale. Emisiunea: Obligațiuni cu dobândă fixă în valoare de 100 de milioane de lei, cu scadența la 7 ani, emise în iunie 2019. Acestea au fost emise pentru finanțarea proiectelor imobiliare.
 4. Agricola Bacău Compania: Agricola Bacău este o companie din industria agricolă și producția de carne. Emisiunea: Obligațiuni în valoare de 10 milioane de euro, cu scadență la 5 ani, emise în octombrie 2019. Această emisiune a fost destinată finanțării investițiilor și a proiectelor de dezvoltare ale companiei.
 5. Sphera Franchise Group Compania: Sphera Franchise Group este unul dintre cei mai mari operatori de restaurante din România, deținând brandurile KFC, Pizza Hut și Taco Bell. Emisiunea: Obligațiuni în valoare de 72 milioane de lei, cu scadență la 5 ani, emise în septembrie 2019. Această emisiune a fost destinată refinanțării datoriilor și investițiilor în extinderea rețelelor de restaurante.
 6. Prodplast Imobiliare Compania: Prodplast Imobiliare este o companie din sectorul imobiliar, cu activități în dezvoltarea de proiecte rezidențiale și comerciale. Emisiunea: Obligațiuni în valoare de 10 milioane de euro, cu scadență la 7 ani, emise în iunie 2019. Această emisiune a fost destinată finanțării unui proiect imobiliar.
 7. Pehart Tec Compania: Pehart Tec este o companie producătoare de hârtie din România. Emisiunea: Obligațiuni în valoare de 10 milioane de lei, cu scadența la 5 ani, emise în aprilie 2021. Aceste obligațiuni au fost destinate finanțării investițiilor în modernizarea facilităților de producție.
 8. Agroland Compania: Agroland este o rețea de magazine de produse agricole și horticole. Emisiunea: Obligațiuni în valoare de 7 milioane de lei, cu scadența la 5 ani, emise în aprilie 2018. Aceste obligațiuni au fost emise pentru a finanța extinderea rețelei de magazine.
 9. Grup Feroviar Roman (GFR) Compania: Grup Feroviar Roman este unul dintre cei mai mari operatori privați de transport feroviar de mărfuri din România și Europa de Est. Emisiunea: Obligațiuni în valoare de 200 de milioane de lei, cu scadența la 5 ani, emise în iunie 2021. Aceste obligațiuni au fost emise pentru refinanțarea datoriilor și pentru extinderea flotei de locomotive.
 10. Compa Sibiu Compania: Compa Sibiu este un producător de echipamente și componente auto. Emisiunea: Obligațiuni în valoare de 16,4 milioane de lei, cu scadența la 3 ani, emise în mai 2020. Aceste obligațiuni au fost destinate refinanțării și pentru finanțarea capitalului circulant.
 11. Albalact Compania: Albalact este unul dintre cei mai mari producători de produse lactate din România. Emisiunea: Obligațiuni în valoare de 25 de milioane de lei, cu scadența la 5 ani, emise în mai 2018. Acestea au fost destinate refinanțării și pentru dezvoltarea rețelei de distribuție.
 12. Altex Compania: Altex este un retailer cunoscut pentru vânzarea de electronice și electrocasnice. Emisiunea: Obligațiuni în valoare de 200 de milioane de lei, cu scadența la 3 ani, emise în octombrie 2020. Acestea au fost emise pentru diversificarea surselor de finanțare și pentru susținerea activităților operaționale.
 13. Banca Comercială Carpatica Compania: Banca Comercială Carpatica era o bancă cu o rețea de sucursale în România. Emisiunea: Obligațiuni subordonate în valoare de 130 de milioane de lei, cu scadența la 7 ani, emise în iulie 2015. Acestea au fost destinate îmbunătățirii structurii capitalului și respectării cerințelor reglementărilor bancare.
 14. Romcarbon Buzău Compania: Romcarbon Buzău este un producător de materiale compozite din fibră de sticlă și fibră de carbon. Emisiunea: Obligațiuni în valoare de 1,3 milioane de lei, cu scadența la 5 ani, emise în decembrie 2021. Acestea au fost emise pentru susținerea activităților operaționale și pentru investiții în modernizarea echipamentelor.
 15. Alumil Rom Industry Compania: Alumil Rom Industry este o companie producătoare de sisteme de aluminiu și accesorii pentru industria de construcții. Emisiunea: Obligațiuni în valoare de 27 de milioane de lei, cu scadența la 5 ani, emise în octombrie 2019. Acestea au fost destinate finanțării investițiilor și pentru dezvoltarea noilor linii de producție.

Mecanismul emiterii de obligațiuni în România implică mai mulți pași și se supune reglementărilor specifice pieței de capital și legislației naționale. Iată principalele etape ale procesului de emisiune a obligațiunilor în România:

 1. Decizia de Emitere: Compania care dorește să emită obligațiuni decide să obțină finanțare prin intermediul pieței de capital și identifică necesitățile sale de finanțare, precum și condițiile emisiunii (suma, dobânda, scadența etc.).
 2. Evaluarea Financiară: Compania trebuie să efectueze o evaluare a sănătății sale financiare și să îndeplinească cerințele pentru emisiunea de obligațiuni. De asemenea, trebuie să decidă asupra condițiilor emisiunii, inclusiv mărimea loturilor de obligațiuni și dobânda oferită investitorilor.
 3. Documentația de Emisiune: Compania pregătește documentația de emisiune, inclusiv prospectul de emisiune care conține informații despre emițător, scopul emisiunii, caracteristicile obligațiunilor, riscurile asociate, informații financiare relevante și altele. Prospectul trebuie să fie aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
 4. Ratingul de Credit: Compania poate solicita evaluarea ratingului său de credit de către agenții de rating recunoscute pentru a asigura o mai bună încredere din partea investitorilor.
 5. Plasarea Obligațiunilor: După aprobarea prospectului de emisiune de către ASF și obținerea ratingului de credit (dacă este cazul), compania plasează obligațiunile pe piața de capital. Obligațiunile pot fi listate pe o bursă de valori sau pot fi emise în regim privat (necotate la bursă).
 6. Investiția și Tranzacționarea: Investitorii care doresc să achiziționeze obligațiunile participă la emisiune printr-o subscriere, iar compania primește fondurile aferente emisiunii. Ulterior, obligațiunile pot fi tranzacționate pe piața secundară între investitori.
 7. Dobânzile și Plata Cupoanelor: Compania plătește dobânzi periodice (cupoane) către investitori pe parcursul vieții obligațiunii. Cupoanele pot fi plătite anual, semestrial sau la alte intervale specificate în prospectul de emisiune.
 8. Rambursarea Obligațiunilor: La scadența obligațiunilor, compania rambursează investitorilor suma împrumutată, adică valoarea nominală a obligațiunilor.

Este important să subliniem că emisiunea de obligațiuni în România este supusă reglementărilor specifice și cerințelor de transparență și divulgare ale pieței de capital. Companiile care doresc să emită obligațiuni trebuie să respecte aceste reguli și să ofere informații corecte și complete investitorilor. În plus, pentru a facilita procesul de emisiune și a asigura transparența, companiile lucrează adesea cu intermediari financiari, cum ar fi bănci de investiții sau case de brokeraj.

În România, obligațiunile pot fi listate și tranzacționate pe Bursa AeRO (Alternative Trading System) – o platformă de tranzacționare alternativă destinată companiilor mici și mijlocii, care nu îndeplinesc cerințele de listare ale pieței principale a BVB (Bursa de Valori București). Bursa AeRO oferă companiilor acces la piața de capital, facilitându-le obținerea de finanțare de la investitori și creșterea afacerilor.

Companiile care doresc să-și listeze obligațiunile pe Bursa AeRO trebuie să respecte procedurile și cerințele stabilite de către bursă și autoritățile de reglementare. Iată câțiva pași cheie pentru listarea obligațiunilor pe Bursa AeRO:

 1. Eliberarea Prospectului: Compania trebuie să elibereze un prospect de emisiune al obligațiunilor, care conține informații relevante despre emisiune, cum ar fi suma emisă, prețul, rata dobânzii, scadența, garanții (dacă există), riscuri asociate etc.
 2. Aprobarea Prospectului: Prospectul de emisiune trebuie să fie aprobat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) înainte de a putea fi listat pe Bursa AeRO.
 3. Listarea și Tranzacționarea: După aprobarea prospectului, obligațiunile pot fi listate și tranzacționate pe Bursa AeRO, oferindu-le astfel investitorilor posibilitatea de a le cumpăra și de a le vinde.
 4. Transparență și Divulgare: Companiile listate pe Bursa AeRO trebuie să ofere transparență investitorilor și să furnizeze informații relevante în mod regulat, astfel încât aceștia să poată lua decizii informate.
 5. Lichiditate: Companiile ar trebui să faciliteze lichiditatea instrumentelor listate, în special în ceea ce privește obligațiunile, oferind oportunități de tranzacționare suficiente pentru investitori.

Bursa AeRO oferă o alternativă interesantă pentru companiile mici și mijlocii care doresc să acceseze piața de capital pentru a obține finanțare și pentru a-și susține dezvoltarea. Pentru investitori, Bursa AeRO poate oferi oportunități de investiții în companii cu potențial de creștere și inovatoare, care nu sunt încă prezente pe piața principală a BVB.

Totuși, trebuie menționat că Bursa AeRO are un nivel mai mic de lichiditate și volum de tranzacționare comparativ cu piața principală, ceea ce poate implica riscuri suplimentare pentru investitori. Înainte de a investi în obligațiunile listate pe Bursa AeRO, este important să se efectueze o analiză atentă a situației financiare a companiilor emitente și să se ia în considerare riscurile asociate cu aceste investiții.

Spune-ne cum te putem ajuta în procesul de fundraising!

Ia legătura cu noi si solicită o sesiune de consultanță gratuită de 30 de minute pentru a afla mai multe despre procesul de finanțare.

Distribuie pe:
Iulius Dumitru
Iulius Dumitru
Iulius Dumitru are peste 25 de ani de experiență în domeniile financiar-bancar, consultanță financiară, strategie și corporate finance. A coordonat proiecte relevante de private-equity, banking, fuziuni și achiziții, creșterea valorii companiilor și pregătirea acestora pentru următorul stadiu de dezvoltare. Coaching financiar/mentoring pentru companii aflate în acceleratorul de afaceri Temis Innovation, Besançon, Franța. Manager general al parcului industrial Bistrița, poziție din care a coordonat și supervizat întreaga activitate. Foarte buna cunoaștere a mediului de afaceri local, fiind inițiatorul înființării incubatorului/acceleratorului de afaceri Bistrița. Relații foarte bune de colaborare atât cu companiile mari, dar și cu cele mici și mijlocii din regiune. Interim CEO și interim CFO pentru companii care se pregătesc pentru o nouă rundă de finanțare sau pentru vânzare. Acum are în față o nouă provocare, să crească platforma de experți independenți IDEAS până când va ajunge suficient de mare încât sa-i ocupe tot timpul!

Articole similare

Resursă premium doar pentru tine

Piramida de finanțare

© IDEAS Inspiring Network