Pledge Funds

Ce este un „Pledge Fund”

Un „pledge fund” este un tip de fond de investiții în care investitorii își exprimă angajamentul (sau „pledge”) de a contribui cu capital, dar nu furnizează efectiv banii până când managerul fondului nu identifică oportunități specifice de investiție. Tradus în limba română, „pledge fund” ar putea fi redat ca „fond de angajament”.

Cum funcționează un pledge fund?

 1. Angajamentele inițiale: Investitorii fac angajamente verbale sau contractuale de a investi anumite sume de bani atunci când managerul fondului găsește oportunități potrivite.
 2. Identificarea oportunităților: Managerul fondului caută activ oportunități de investiții care să se potrivească criteriilor stabilite.
 3. Apelul de capital: Odată ce o oportunitate este identificată și considerată adecvată, managerul fondului face un apel de capital (capital call), solicitând investitorilor să furnizeze sumele angajate.
 4. Investiția efectivă: Fondurile colectate de la investitori sunt apoi folosite pentru a finanța investiția respectivă.
 5. Monitorizarea și distribuția câștigurilor: După realizarea investiției, managerul fondului monitorizează performanța acesteia și, la momentul potrivit, distribuie câștigurile generate investitorilor, în conformitate cu acordurile inițiale.

Avantaje ale unui pledge fund

 • Flexibilitate: Investitorii nu trebuie să furnizeze capitalul până când nu sunt identificate oportunități specifice.
 • Control: Investitorii pot avea un control mai mare asupra investițiilor, având opțiunea de a aproba sau refuza participarea la investițiile propuse.
 • Reducerea riscului: Investitorii își asumă riscul numai după ce o oportunitate a fost identificată și evaluată.

Dezavantaje ale unui pledge fund

 • Incertitudine: Fondurile pot întâmpina dificultăți în a strânge capitalul necesar în timp util pentru a profita de oportunitățile de investiție.
 • Angajament pe termen lung: Investitorii trebuie să fie pregătiți să furnizeze capitalul la solicitarea managerului fondului, ceea ce poate necesita o planificare financiară atentă.
 • Costuri potențial mai mari: Managerii fondului pot percepe comisioane mai mari pentru identificarea și evaluarea oportunităților de investiție.

În esență, un pledge fund oferă un echilibru între angajamentul investitorilor și flexibilitatea managerului fondului de a acționa rapid atunci când apar oportunități de investiție atractive.

Pledge funds sunt mai puțin frecvente și mai dificil de identificat specific față de alte tipuri de fonduri de investiții datorită naturii lor flexibile și structurate pe angajamente individuale. Totuși, câteva exemple notabile și câteva detalii despre structura acestora pot fi menționate. În ceea ce privește România, fondurile de acest tip nu sunt foarte frecvent menționate în presă sau surse publice, dar putem discuta despre contextul general și un posibil exemplu.

Exemple Internaționale de Pledge Funds

 1. Founder Collective
  • Descriere: Founder Collective este un fond de tip pledge care se concentrează pe investiții în startup-uri din faza incipientă. Acesta include o rețea de antreprenori și investitori care contribuie la fond pe măsură ce se identifică oportunități promițătoare.
  • Angajament: Membrii se angajează să contribuie cu capital pentru fiecare investiție specifică pe care o susțin.
 2. Green Angel Syndicate
  • Descriere: Acesta este un fond de tip pledge specializat în investiții în startup-uri care promovează tehnologii ecologice și soluții sustenabile.
  • Angajament: Investitorii angajați decid în mod individual în ce proiecte vor să investească, contribuind cu capital în funcție de interesul lor.
 3. Foundry Group Select Fund: Foundry Group operează un Select Fund care permite investitorilor să angajeze capital pentru investiții specifice identificate de managerii fondului. Această structură oferă flexibilitate investitorilor să decidă să participe la anumite oportunități.
 4. FF Venture Capital: FF Venture Capital operează pledge funds unde investitorii fac angajamente de capital, dar decid asupra investițiilor efective pe o bază de la caz la caz. Această abordare se aliniază bine cu nevoile investitorilor care doresc mai mult control asupra alegerilor lor de investiție.
 5. Sequoia Heritage Fund: Sequoia Capital, o binecunoscută firmă de capital de risc, operează Sequoia Heritage Fund. Deși nu este un fond de angajament pur, include elemente de angajament de capital care seamănă cu structura unui pledge fund, unde investitorii angajează capital ce poate fi utilizat treptat pentru investiții specifice.

Exemple de Pledge Funds în România

Deși România nu are o istorie îndelungată cu pledge funds specific, peisajul capitalului privat și de risc a cunoscut dezvoltări care includ structuri de investiții flexibile similare. Câteva exemple includ:

 1. Early Game Ventures (EGV):
  • Descriere: EGV este un fond românesc de capital de risc care folosește adesea angajamente de capital flexibile. Deși poate să nu fie un fond de angajament tradițional, permite investitorilor să participe la runde de finanțare pe o bază de la caz la caz, în special în sectoarele de tehnologie și inovare.
 2. Gecad Ventures:
  • Descriere: Fondată de Radu Georgescu, Gecad Ventures se concentrează pe investiții în stadiu incipient în tehnologie. Operează cu un model de investiții flexibil, permițând angajamente pe cazuri specifice din partea investitorilor, asemănător abordării unui pledge fund.
 3. 3TS Capital Partners:
  • Descriere: 3TS Capital Partners, deși este în principal o firmă tradițională de capital privat și de risc, a gestionat fonduri care includ angajamente de capital flexibile, permițând investitorilor să participe selectiv la oportunități de investiții.

Caracteristici Cheie și Avantaje în Contextul României

 1. Flexibilitate pentru Investitorii Locali:
  • Investitorii români beneficiază de flexibilitatea pledge funds, deoarece pot aloca capitalul în funcție de oportunități specifice fără a bloca sume mari de capital inițial.
 2. Aliniere cu Condițiile Pieței:
  • Piața românească, cu ecosistemul său de startup-uri și tehnologie în evoluție, poate beneficia de natura agilă și adaptabilă a pledge funds. Acest lucru permite investitorilor să răspundă rapid la oportunități promițătoare de investiții.
 3. Gestionarea Riscurilor:
  • Pledge funds oferă un instrument eficient de gestionare a riscurilor pentru investitorii care preferă să evalueze oportunitățile de investiție pe o bază de la caz la caz, reducând expunerea la investițiile mai puțin favorabile.

Concluzie

Pledge funds sunt un concept relativ nou și flexibil în domeniul investițiilor, și chiar dacă nu sunt foarte comune în România, structura lor oferă beneficii semnificative atât pentru investitori, cât și pentru managerii de fonduri. Exemple internaționale, cum ar fi Founder Collective și Green Angel Syndicate, arată modul în care astfel de fonduri pot opera, iar în România, inițiative precum TechAngels reflectă un model similar de investiții colaborative și flexibile.

Pledge funds oferă o abordare unică și flexibilă a investițiilor care poate fi deosebit de avantajoasă în piețe precum România, unde investitorii pot căuta mai mult control asupra angajamentelor lor de capital. Deși fondurile de angajament pure ar putea fi mai puțin comune, principiile pe care le întruchipează sunt tot mai des încorporate în diverse structuri de investiții din peisajul capitalului de risc și privat din România.

Spune-ne cum te putem ajuta în procesul de fundraising!

Ia legătura cu noi si solicită o sesiune de consultanță gratuită de 30 de minute pentru a afla mai multe despre procesul de finanțare.

Distribuie pe:
Iulius Dumitru
Iulius Dumitru
Iulius Dumitru are peste 25 de ani de experiență în domeniile financiar-bancar, consultanță financiară, strategie și corporate finance. A coordonat proiecte relevante de private-equity, banking, fuziuni și achiziții, creșterea valorii companiilor și pregătirea acestora pentru următorul stadiu de dezvoltare. Coaching financiar/mentoring pentru companii aflate în acceleratorul de afaceri Temis Innovation, Besançon, Franța. Manager general al parcului industrial Bistrița, poziție din care a coordonat și supervizat întreaga activitate. Foarte buna cunoaștere a mediului de afaceri local, fiind inițiatorul înființării incubatorului/acceleratorului de afaceri Bistrița. Relații foarte bune de colaborare atât cu companiile mari, dar și cu cele mici și mijlocii din regiune. Interim CEO și interim CFO pentru companii care se pregătesc pentru o nouă rundă de finanțare sau pentru vânzare. Acum are în față o nouă provocare, să crească platforma de experți independenți IDEAS până când va ajunge suficient de mare încât sa-i ocupe tot timpul!

Articole similare

Resursă premium doar pentru tine

Piramida de finanțare

© IDEAS Inspiring Network