Search Funds

Un „search fund” este un vehicul de investiții prin care investitorii finanțează un antreprenor sau un grup de antreprenori pentru a identifica, achiziționa și gestiona o companie. Traducerea în limba română pentru „search fund” ar fi „fond de căutare”. Aceasta oferă o cale alternativă pentru cei care doresc să dezvolte o afacere fără a trece prin procesul dificil și riscant de creare a unei afaceri de la zero.

Search funds au devenit tot mai populare în ultimii ani, cu exemple notabile la nivel global. Iată câteva exemple de search funds și poveștile lor de succes:

1. Pacific Lake Partners (SUA)

Pacific Lake Partners este un fond de investiții fondat de Jim Southern și Coley Andrews, dedicat sprijinirii antreprenorilor care doresc să lanseze search funds. De-a lungul anilor, Pacific Lake Partners a investit în numeroase search funds de succes, sprijinind antreprenorii în identificarea și achiziționarea companiilor promițătoare.

2. Relay Investments (SUA)

Relay Investments este un fond de investiții specializat în search funds, co-fondat de Patricia Salas Pineda și Geoff Goldwater. Relay Investments a investit în zeci de search funds din întreaga lume, inclusiv în Europa și America Latină. Un exemplu notabil este succesul achiziției și dezvoltării companiei de software SaaS, PlanetTogether.

3. Anacapa Partners (SUA)

Anacapa Partners este un fond de investiții din California, dedicat search funds. Fondat de Jeff Stevens și Rich Kelley, Anacapa Partners a investit în numeroase search funds și a contribuit la achiziționarea și dezvoltarea mai multor companii de succes, cum ar fi compania de educație online Vector Solutions.

4. IESE Business School Search Fund Center (Spania)

IESE Business School din Barcelona are un centru dedicat search funds, care oferă suport educațional și financiar antreprenorilor. IESE a sprijinit numeroși antreprenori în lansarea și gestionarea search funds, contribuind la crearea unei comunități de succes în Europa.

5. Altos Partners (SUA)

Altos Partners, fondat de Brian O’Connor și Joe Thomson, este un fond de investiții concentrat pe search funds. Altos Partners a investit în diverse search funds, inclusiv în companii din domeniul tehnologiei și serviciilor, cum ar fi compania de software ClinCapture.

6. Nexus Group (America Latină)

Nexus Group, cu sediul în Lima, Peru, este unul dintre cei mai mari investitori în search funds din America Latină. Nexus Group a sprijinit numeroși antreprenori în regiune, contribuind la achiziționarea și dezvoltarea unor companii de succes în diverse industrii.

7. Saïd Business School Search Fund Program (Regatul Unit)

Saïd Business School de la Universitatea Oxford a lansat un program dedicat search funds, oferind sprijin și educație antreprenorilor care doresc să lanseze search funds în Europa. Acest program a ajutat la crearea unei comunități de search funds în creștere în Regatul Unit și în întreaga Europă.

8. Endeavor Catalyst (Global)

Endeavor Catalyst, parte a rețelei globale Endeavor, investește în antreprenori de mare impact și în search funds din întreaga lume. Endeavor Catalyst a sprijinit numeroase search funds în diverse regiuni, contribuind la creșterea economică și la crearea de locuri de muncă.

9. SSE Venture Lab

 • Locație: Stockholm, Suedia
 • Descriere: SSE Venture Lab, asociat cu Stockholm School of Economics, sprijină antreprenorii în lansarea de search funds în Europa și nu numai. Ei oferă suport și mentorat pentru studenți și absolvenți care doresc să urmeze acest model.

10. Novastone Capital Advisors (NCA)

 • Locație: Zürich, Elveția
 • Descriere: NCA este un investitor european specializat în search funds, care oferă capital și suport operațional pentru antreprenorii care caută să achiziționeze și să conducă companii.

11. Relay Investments (SUA)

 1. Descriere: Relay Investments, fondat în 2009, este dedicat sprijinirii search funds în întreaga lume. Echipa lor are o vastă experiență în investiții și management de companii mici și mijlocii.
 2. Website: Relay Investments

12. Endurance Search Partners (SUA)

 1. Descriere: Endurance Search Partners se concentrează pe susținerea antreprenorilor în căutarea și achiziționarea de companii. Fondul oferă atât capital, cât și expertiză pentru a ajuta la creșterea și dezvoltarea companiilor achiziționate.
 2. Website: Endurance Search Partners

În România, conceptul de search fund este relativ nou și nu este la fel de răspândit ca în alte părți ale lumii, cum ar fi Statele Unite sau Europa de Vest. Cu toate acestea, există câteva inițiative și fonduri emergente care se aliniază cu modelul search fund și care sprijină antreprenorii în achiziționarea și gestionarea companiilor existente. Iată câteva exemple:

 1. Romanian Business Leaders (RBL)
  • Descriere: Deși nu este un search fund tradițional, Romanian Business Leaders este o organizație care sprijină antreprenoriatul și inițiativele de afaceri în România. Prin diverse programe și rețele de investitori, RBL facilitează accesul la capital și resurse pentru antreprenorii care doresc să achiziționeze și să dezvolte afaceri.
  • Website: Romanian Business Leaders

2. GapMinder Venture Partners

 • Descriere: GapMinder este un fond de capital de risc care investește în start-up-uri și IMM-uri din România și Europa de Sud-Est. Deși se concentrează în principal pe finanțarea afacerilor inovatoare și de tehnologie, GapMinder sprijină și antreprenorii în achiziționarea și dezvoltarea companiilor cu potențial de creștere.
 • Website: GapMinder

  3. Early Game Ventures (EGV)

  • Descriere: Early Game Ventures este un fond de capital de risc care investește în start-up-uri din România. Deși focusul principal este pe finanțarea afacerilor inovatoare și tehnologice, EGV sprijină antreprenorii care doresc să preia și să dezvolte companii existente, oferindu-le resurse și expertiză.
  • Website: Early Game Ventures

   4. SeedBlink

   • Descriere: SeedBlink este o platformă de equity crowdfunding care facilitează investițiile în start-up-uri și IMM-uri din România și Europa de Sud-Est. Prin intermediul SeedBlink, antreprenorii pot strânge capital pentru a achiziționa și dezvolta afaceri existente, oferind investitorilor oportunitatea de a participa la succesul acestora.
   • Website: SeedBlink

    Deși conceptul de search fund este încă în fază incipientă în România, există inițiative și fonduri de investiții care sprijină antreprenorii în achiziționarea și dezvoltarea companiilor existente. Aceste organizații și platforme oferă acces la capital, resurse și expertiză, contribuind la creșterea și dezvoltarea mediului de afaceri din România. Pe măsură ce modelul search fund devine mai cunoscut și mai adoptat, este de așteptat ca numărul de astfel de inițiative să crească.

    Spune-ne cum te putem ajuta în procesul de fundraising!

    Ia legătura cu noi si solicită o sesiune de consultanță gratuită de 30 de minute pentru a afla mai multe despre procesul de finanțare.

    Distribuie pe:
    Iulius Dumitru
    Iulius Dumitru
    Iulius Dumitru are peste 25 de ani de experiență în domeniile financiar-bancar, consultanță financiară, strategie și corporate finance. A coordonat proiecte relevante de private-equity, banking, fuziuni și achiziții, creșterea valorii companiilor și pregătirea acestora pentru următorul stadiu de dezvoltare. Coaching financiar/mentoring pentru companii aflate în acceleratorul de afaceri Temis Innovation, Besançon, Franța. Manager general al parcului industrial Bistrița, poziție din care a coordonat și supervizat întreaga activitate. Foarte buna cunoaștere a mediului de afaceri local, fiind inițiatorul înființării incubatorului/acceleratorului de afaceri Bistrița. Relații foarte bune de colaborare atât cu companiile mari, dar și cu cele mici și mijlocii din regiune. Interim CEO și interim CFO pentru companii care se pregătesc pentru o nouă rundă de finanțare sau pentru vânzare. Acum are în față o nouă provocare, să crească platforma de experți independenți IDEAS până când va ajunge suficient de mare încât sa-i ocupe tot timpul!

    Articole similare

    Resursă premium doar pentru tine

    Piramida de finanțare

    © IDEAS Inspiring Network