Special Purpose Vehicle

Finanțarea achizițiilor prin crearea unui Special Purpose Vehicle (SPV) este o metodă sofisticată și eficientă, utilizată adesea în tranzacții complexe. Iată cum funcționează acest proces:

1. Ce Este un SPV?

 • Un SPV este o entitate juridică separată creată pentru un scop specific, adesea pentru a izola riscul financiar. În contextul achizițiilor, un SPV este folosit pentru a achiziționa ținta dorită, izolând operațiunile și datoriile acesteia de compania mamă.

2. Crearea SPV-ului

 • Structurare: SPV-ul este de obicei o companie cu răspundere limitată sau o corporație, structurată astfel încât să fie independentă de compania mamă.
 • Capitalizare: SPV-ul poate fi capitalizat prin aport de capital propriu, datorie, sau o combinație a ambelor, de la compania mamă sau de la investitori terți.

3. Finanțarea Achiziției

 • Obținerea de Fonduri: SPV-ul poate obține finanțare prin emiterea de datorii sau vânzarea de acțiuni. Această finanțare este adesea asigurată de activele țintei achiziționate.
 • Achiziția Țintei: Odată finanțarea asigurată, SPV-ul achiziționează compania țintă. Achiziția poate fi realizată prin cumpărarea de acțiuni sau active.

4. Avantajele Utilizării unui SPV

 • Izolarea Riscurilor: Riscurile asociate cu achiziția sunt izolate în SPV, protejând compania mamă.
 • Flexibilitate în Structurarea Finanțării: Permite accesul la diverse surse de finanțare și structurări complexe.
 • Eficiență Fiscală: Poate oferi avantaje fiscale, în funcție de jurisdicția în care este înregistrat SPV-ul.

5. Considerații Legale și de Reglementare

 • Conformitate: Este crucial ca SPV-ul să respecte toate legile și reglementările aplicabile, inclusiv cele privind raportarea financiară și transparența.
 • Due Diligence: O analiză amănunțită este necesară pentru a asigura că structura SPV-ului și finanțarea achiziției sunt solide și sustenabile.

6. Gestionarea Post-Achiziție

 • După finalizarea achiziției, SPV-ul gestionează activele și datoriile companiei achiziționate, urmărind integrarea eficientă și realizarea sinergiilor planificate.

Când cumperi prima ta afacere, tu ca individ nu faci achiziția. SPV-ul va deține afacerea achiziționată, în timp ce tu individual (și orice acționari sau parteneri) veți fi toți acționari în SPV.

SPV-ul este adesea numit și o companie de holding (holding co) sau o companie de vârf (top co). Toate înseamnă exact același lucru.

Să analizăm un exemplu...

Găsești o afacere de cumpărat… să o numim ABC SRL

Presupunem că nu ești expert în industrie, dar prietenul tău Vasile este. El este de acord să posede și să administreze afacerea împreună cu tine.

Niciunul dintre voi nu contribuie cu bani în tranzacție, iar Vasile este mulțumit cu un pachet de 20% pentru implicare limitată… suficient pentru a finaliza tranzacția și a stabili planul strategic post-închidere.

Există un manager general al afacerii care o va opera zi de zi, așa că nici tu, nici Vasile nu trebuie să o faceți.

Dar ca parte a structurii tranzacției tale, ai nevoie de o investiție în capital.

Presupunem că tranzacția este de 1 milion de dolari în total, structurată astfel:

 • 500.000 de dolari plată la închidere
 • 300.000 de dolari finanțare de la vânzător pe trei ani
 • 200.000 de dolari earn out.

Plata de 500.000 de dolari la închidere este o investiție de 100.000 de dolari în capital de la un investitor înger numit Gelu, și 400.000 de dolari în finanțare prin datorie.

Gelu vrea 20% din tranzacție pentru investiția sa de 100.000 de dolari.

Acum tu, Vasile și Gelu sunteți toți acționari ai afacerii. Toți dețineți acțiunile în SPV, iar SPV-ul deține afacerea 100% post-închidere.

SPV-urile sunt de asemenea foarte utile pentru separarea activelor de o afacere pentru a proteja împotriva riscului financiar sau legal.

Să zicem că ai cumpărat o afacere care include imobiliare. Mișcarea inteligentă este să faci tranzacția ca două tranzacții separate.

Mai întâi cumperi afacerea comercială și o pui într-un SPV (să-i spunem acestuia SPV1). Apoi cumperi imobiliarele și le pui în alt SPV (să-i spunem acestuia SPV2).

SPV1 (afacerea) plătește chirie către SPV2 (afacerea imobiliară), care de asemenea are împrumutul pe care probabil l-ai folosit pentru a finanța tranzacția.

Astfel, dacă afacerea eșuează, clădirea rămâne în proprietatea ta și poți fie să o vinzi, fie să găsești un nou chiriaș. (Cel mai probabil va trebui să faci una sau alta, deoarece vei avea încă de plătit finanțarea imobiliară.)

Iată un alt exemplu…

Îți imaginezi că ai cumpărat o afacere în software și are proprietate intelectuală (IP) valoroasă.

Este o idee excelentă să scoți IP-ul într-un SPV separat și apoi să faci afacerea de software să plătească o taxă de licență pentru a-l folosi.

Astfel, dacă afacerea de software eșuează, IP-ul este protejat și poți vinde IP-ul sau să-l licențiezi unei alte companii de software.

Concluzie

Crearea unui SPV pentru finanțarea achizițiilor este o strategie avansată, care oferă flexibilitate și izolare a riscurilor. Este important ca orice companie care ia în considerare această opțiune să se consulte cu experți financiari și juridici pentru a asigura o structurare și implementare corectă.

Spune-ne cum te putem ajuta în procesul de fundraising!

Ia legătura cu noi si solicită o sesiune de consultanță gratuită de 30 de minute pentru a afla mai multe despre procesul de finanțare.

Distribuie pe:
Iulius Dumitru
Iulius Dumitru
Iulius Dumitru are peste 25 de ani de experiență în domeniile financiar-bancar, consultanță financiară, strategie și corporate finance. A coordonat proiecte relevante de private-equity, banking, fuziuni și achiziții, creșterea valorii companiilor și pregătirea acestora pentru următorul stadiu de dezvoltare. Coaching financiar/mentoring pentru companii aflate în acceleratorul de afaceri Temis Innovation, Besançon, Franța. Manager general al parcului industrial Bistrița, poziție din care a coordonat și supervizat întreaga activitate. Foarte buna cunoaștere a mediului de afaceri local, fiind inițiatorul înființării incubatorului/acceleratorului de afaceri Bistrița. Relații foarte bune de colaborare atât cu companiile mari, dar și cu cele mici și mijlocii din regiune. Interim CEO și interim CFO pentru companii care se pregătesc pentru o nouă rundă de finanțare sau pentru vânzare. Acum are în față o nouă provocare, să crească platforma de experți independenți IDEAS până când va ajunge suficient de mare încât sa-i ocupe tot timpul!

Articole similare

Resursă premium doar pentru tine

Piramida de finanțare

© IDEAS Inspiring Network