Sursele de finanțare pentru achizițiile de companii. O privire detaliată și exemple

Achiziționarea unei companii este o mișcare strategică majoră în lumea afacerilor, oferind oportunități de creștere, diversificare și consolidare a poziției pe piață. Cu toate acestea, finanțarea unei astfel de tranzacții poate fi o provocare semnificativă. În acest articol, vom explora diferitele surse de finanțare disponibile pentru achizițiile de companii, oferind o perspectivă asupra avantajelor și dezavantajelor fiecărei opțiuni.

1. Finanțare prin Datorii

Finanțarea prin datorii este una dintre cele mai comune metode de finanțare a achizițiilor. Aceasta implică împrumutul de capital de la bănci sau alte instituții financiare.

Avantaje:

 • Permite companiilor să păstreze controlul integral, fără a dilua proprietatea.
 • Dobânzile plătite pentru datorii sunt adesea deductibile fiscal.

Dezavantaje:

 • Crește nivelul de îndatorare și riscul financiar al companiei.
 • Necesită un flux de numerar constant pentru a rambursa datoria și dobânzile.

2. Finanțare prin Acțiuni

Finanțarea prin acțiuni implică emiterea de noi acțiuni pentru a strânge capital. Aceasta poate fi o opțiune atractivă pentru companiile care doresc să evite îndatorarea excesivă.

Avantaje:

 • Nu necesită rambursări regulate, ceea ce reduce presiunea asupra fluxului de numerar.
 • Distribuie riscul între un număr mai mare de investitori.

Dezavantaje:

 • Diluează controlul și proprietatea actualilor acționari.
 • Poate fi mai costisitoare pe termen lung, deoarece acționarii așteaptă dividende.

3. Oferte de Capital Privat

Ofertele de capital privat implică strângerea de fonduri de la investitori privați sau firme de capital de risc. Aceasta este o metodă populară pentru start-up-uri și companii în creștere.

Avantaje:

 • Acces la sume mari de capital.
 • Investitorii pot aduce expertiză și rețele valoroase.

Dezavantaje:

 • Investitorii de capital privat pot cere un control semnificativ asupra deciziilor companiei.
 • Pot exista așteptări ridicate de performanță și rentabilitate.

4. Finanțare Mixtă

O abordare mixtă combină diferite surse de finanțare, cum ar fi datorii și acțiuni, pentru a echilibra riscurile și beneficiile. Aceasta poate fi o strategie eficientă pentru a maximiza capitalul disponibil minimizând costurile și riscurile.

Avantaje:

 • Diversifică sursele de finanțare, reducând dependența de o singură sursă.
 • Echilibrează riscul între datorii și diluarea acțiunilor.

Dezavantaje:

 • Necesită o gestionare atentă pentru a menține un echilibru optim între diferitele surse de finanțare.
 • Poate fi complex din punct de vedere al structurării și negocierii.

5. Finanțare din surse interne

Unele companii aleg să finanțeze achizițiile din surse interne, cum ar fi profiturile reținute sau vânzarea de active.

Avantaje:

 • Evită costurile și complexitățile asociate cu finanțarea externă.
 • Menține controlul complet asupra companiei.

Dezavantaje:

 • Poate limita capacitatea de creștere și expansiune.
 • Reduce lichiditățile disponibile pentru alte inițiative.

Alegerea sursei de finanțare pentru o achiziție de companie depinde de mai mulți factori, inclusiv de structura financiară a companiei, apetitul pentru risc și obiectivele strategice pe termen lung. O abordare echilibrată, care combină diferite surse de finanțare, poate oferi flexibilitate și poate minimiza riscurile asociate cu achizițiile. Este esențial ca liderii de afaceri să evalueze cu atenție toate opțiunile disponibile și să consulte experți financiari pentru a lua decizii informate care să susțină creșterea și succesul pe termen lung al companiei lor.

Exemple de achiziții de companii:

Pe 26 mai 2022, producătorul de cipuri Broadcom a anunțat că va achiziționa compania de cloud computing VMware pentru 61 de miliarde de dolari. Tranzacția a fost una dintre cele mai mari din industria tehnologică din ultimii ani.

Broadcom a finanțat tranzacția cu o combinație de numerar, acțiuni și datorii.

Cum a fost structurată tranzacția?:

Compania a strâns 27 de miliarde de dolari în numerar de la investitori printr-o ofertă de capital privat.

De asemenea, a primit 11 miliarde de dolari sub formă de datorii de la bănci.

Restul de 23 de miliarde de dolari din prețul de achiziție a fost plătit în acțiuni Broadcom.

Utilizarea finanțării prin datorii și acțiuni a permis Broadcom să evite utilizarea oricărui capital propriu pentru finanțarea achiziției. Acest lucru a fost important pentru companie, deoarece i-a permis să-și mențină o poziție financiară solidă.

Achiziția VMware a fost o tranzacție complexă care a implicat mai multe aranjamente de finanțare diferite. Cu toate acestea, este un bun exemplu de mod în care companiile pot folosi finanțarea prin datorii și acțiuni pentru a achiziționa alte companii fără a folosi capital propriu.

Iată o explicație mai detaliată a aranjamentelor de finanțare utilizate în achiziția VMware:

Ofertă de capital privat: Broadcom a strâns 27 de miliarde de dolari în numerar de la investitori printr-o ofertă de capital privat. Acesta este un tip de investiție în care un grup de investitori își unesc banii pentru a cumpăra o participație într-o companie. Pentru achiziție s-a folosit un SPV, desigur.

Finanțare prin datorii: Broadcom a primit, de asemenea, 11 miliarde de dolari sub formă de datorii de la bănci. Acesta este un tip de finanțare în care o companie împrumută bani de la o bancă și se angajează să ramburseze împrumutul, plus dobânda, pe o perioadă de timp.

Finanțare prin acțiuni: Restul de 23 de miliarde de dolari din prețul de achiziție a fost plătit în acțiuni Broadcom. Acesta este un tip de finanțare în care o companie plătește pentru o achiziție prin emiterea de noi acțiuni către acționarii companiei achiziționate.

Utilizarea finanțării prin datorii și acțiuni a permis Broadcom să distribuie costul achiziției pe mai mulți ani. Acest lucru este important pentru companii, deoarece le permite să evite plata întregului cost al unei achiziții în avans.

Achiziția VMware a fost o tranzacție riscantă pentru Broadcom. Cu toate acestea, compania a reușit să finanțeze tranzacția fără a folosi capital propriu, ceea ce a ajutat la atenuarea riscului.

Utilizarea finanțării prin datorii și acțiuni este o practică comună în tranzacțiile M&A. Aceasta deoarece permite companiilor să achiziționeze alte companii fără a folosi capital propriu, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea poziției lor financiare.

Iată alte exemple similare :

Achiziția companiei SolarWinds de către firma de investiții Clayton, Dubilier & Rice: În mai 2021, firma de investiții Clayton, Dubilier & Rice a anunțat că va achiziționa compania de software pentru managementul IT SolarWinds pentru 15,3 miliarde de dolari. Tranzacția a fost finanțată cu o combinație de numerar, acțiuni și datorii.

Achiziția companiei Refinitiv de către London Stock Exchange Group (LSEG): În septembrie 2020, LSEG a anunțat că va achiziționa compania de date financiare Refinitiv pentru 27 de miliarde de dolari. Tranzacția a fost finanțată cu o combinație de numerar, acțiuni și datorii.

Achiziția companiei Anadarko Petroleum de către Occidental Petroleum: În august 2019, Occidental Petroleum a anunțat că va achiziționa compania de petrol și gaze Anadarko Petroleum pentru 55 de miliarde de dolari. Tranzacția a fost finanțată cu o combinație de numerar, acțiuni și datorii.

Acestea sunt doar câteva exemple de tranzacții M&A recente în care cumpărătorul nu a folosit niciun capital propriu. Utilizarea finanțării prin datorii și acțiuni este o practică comună în tranzacțiile M&A și este probabil să continue să fie utilizată și în viitor.

Și cel mai important lucru! Aceeași strategie LBO poate fi aplicată și tranzacțiilor mai mici, cu dimensiuni cuprinse între 500.000 și 10.000.000 de dolari și, de fapt, este ceea ce facem noi aici, la IDEA$!

Spune-ne cum te putem ajuta în procesul de fundraising!

Ia legătura cu noi si solicită o sesiune de consultanță gratuită de 30 de minute pentru a afla mai multe despre procesul de finanțare.

Distribuie pe:
Iulius Dumitru
Iulius Dumitru
Iulius Dumitru are peste 25 de ani de experiență în domeniile financiar-bancar, consultanță financiară, strategie și corporate finance. A coordonat proiecte relevante de private-equity, banking, fuziuni și achiziții, creșterea valorii companiilor și pregătirea acestora pentru următorul stadiu de dezvoltare. Coaching financiar/mentoring pentru companii aflate în acceleratorul de afaceri Temis Innovation, Besançon, Franța. Manager general al parcului industrial Bistrița, poziție din care a coordonat și supervizat întreaga activitate. Foarte buna cunoaștere a mediului de afaceri local, fiind inițiatorul înființării incubatorului/acceleratorului de afaceri Bistrița. Relații foarte bune de colaborare atât cu companiile mari, dar și cu cele mici și mijlocii din regiune. Interim CEO și interim CFO pentru companii care se pregătesc pentru o nouă rundă de finanțare sau pentru vânzare. Acum are în față o nouă provocare, să crească platforma de experți independenți IDEAS până când va ajunge suficient de mare încât sa-i ocupe tot timpul!

Articole similare

Resursă premium doar pentru tine

Piramida de finanțare

© IDEAS Inspiring Network