Cum funcționează acceleratoarele de afaceri

Acceleratoarele de afaceri funcționează în mod obișnuit prin selectarea unui grup de startup-uri sau întreprinderi inovatoare, pe baza unui proces de aplicare și selecție riguros. Acestea pot avea diverse durate, de la câteva săptămâni până la câteva luni, și implică de obicei o combinație de activități și resurse menite să sprijine dezvoltarea și creșterea rapidă a afacerii.

Iată cum funcționează în general acceleratoarele de afaceri:

 1. Procesul de aplicare: Startup-urile interesate trebuie să aplice pentru a fi acceptate în programul de accelerare. Acest proces poate implica completarea unui formular de candidatură, furnizarea de informații despre echipă, produs sau serviciu, modelul de afaceri și planurile de creștere. Unele acceleratoare pot solicita și prezentări sau întâlniri personale cu fondatorii.
 2. Selecția și admiterea: Odată ce perioada de aplicare s-a încheiat, acceleratoarele de afaceri selectează un număr limitat de startup-uri pe baza criteriilor lor specifice, cum ar fi potențialul de creștere, inovația, echipa fondatoare, modelul de afaceri și altele. Acestea pot fi selectate prin intermediul unui proces de evaluare și interviuri.
 3. Programul de accelerare: Start-up-urile acceptate în programul de accelerare încep să participe la activități structurate și la resursele puse la dispoziție. Acestea pot include sesiuni de mentorat individual sau în grup, prezentări și workshop-uri tematice, antrenamente, evenimente de networking și sesiuni de pitch. Programul este conceput pentru a ajuta antreprenorii să își dezvolte abilitățile și cunoștințele de afaceri, să obțină feedback și să găsească sprijin în procesul lor de creștere.
 4. Mentorat și consultanță: Acceleratoarele de afaceri oferă de obicei acces la mentori și experți din industrie, care pot oferi îndrumare și consultanță în diverse domenii. Acești mentori împărtășesc experiența lor și oferă sfaturi pentru a depăși obstacolele și a maximiza potențialul de succes al startup-ului.
 5. Resurse și infrastructură: Unele acceleratoare de afaceri oferă acces la resurse și infrastructură, cum ar fi spații de lucru, echipamente, tehnologie și conexiuni cu parteneri sau investitori. Acest lucru poate permite startup-urilor să își testeze, să își dezvolte și să își scalateze produsele sau serviciile într-un mediu favorabil.
 6. Demo Day și networking: La finalul programului de accelerare, acceleratoarele organizează adesea un eveniment numit Demo Day, în care startup-urile prezintă progresul lor și potențialul de investiții în fața unei audiențe formată din investitori, experți și potențiali parteneri de afaceri. Aceasta oferă o oportunitate unică de a obține finanțare sau colaborări cu persoane interesate.

Este important de menționat că fiecare accelerator de afaceri poate avea propriul său model de funcționare și activități specifice, în funcție de obiectivele și resursele lor.

Iată câteva caracteristici și beneficii comune ale acceleratoarelor de afaceri:

 1. Expertiză și mentorat: Acceleratoarele de afaceri oferă acces la experți în domeniu și mentori cu experiență în afaceri, care pot oferi îndrumare și consultanță strategică antreprenorilor în ceea ce privește dezvoltarea afacerii lor.
 2. Resurse și infrastructură: Aceste programe pot oferi acces la resurse precum spații de lucru, echipamente, tehnologie și conexiuni cu parteneri sau investitori. Astfel, startup-urile pot beneficia de infrastructura necesară pentru a-și testa și dezvolta produsele sau serviciile.
 3. Finanțare și investiții: Acceleratoarele de afaceri pot oferi finanțare inițială sub formă de granturi sau investiții de capital de risc. Aceasta poate fi o sursă importantă de fonduri pentru startup-uri în stadiile incipiente ale dezvoltării lor.
 4. Programe de formare și educație: Acceleratoarele organizează adesea programe de formare și educație pentru antreprenori și echipele lor, acoperind diverse aspecte ale dezvoltării afacerii, cum ar fi strategia de marketing, dezvoltarea produsului, vânzările și gestionarea financiară.
 5. Acces la rețele și oportunități de networking: Prin intermediul acceleratoarelor, startup-urile au șansa să se conecteze cu alți antreprenori, mentori, investitori și profesioniști din industrie. Aceste conexiuni pot deschide uși pentru colaborări, parteneriate și oportunități de extindere a afacerii.
 6. Program de accelerare structurat: Acceleratoarele desfășoară de obicei programe structurate cu durate definite, care implică activități și evenimente precum sesiuni de mentorat, prezentări, workshop-uri și sesiuni de pitch. Aceste programe au ca scop să furnizeze un cadru și o direcție clară pentru dezvoltarea afacerii.

Este important de menționat că fiecare accelerator de afaceri poate avea diferite cerințe de admitere și obiective specifice. Unele se concentrează pe anumite industrii sau tehnologii, în timp ce altele sunt mai generaliste. Antreprenorii interesati pot căuta acceleratoare de afaceri relevante în zona lor geografică sau în industria lor specifică pentru a beneficia de sprijinul și resursele disponibile.

Există numeroase acceleratoare de afaceri importante și de succes în întreaga lume. Iată câteva exemple notabile:

 1. Y Combinator: Y Combinator este unul dintre cele mai cunoscute și influente acceleratoare de afaceri din Silicon Valley. A investit în startup-uri de succes, cum ar fi Airbnb, Dropbox, Reddit, Stripe, DoorDash, Quora și multe altele. Valoarea cumulată a celor 4000 de companii care au trecut prin programele de accelerare YC este estimată la 600 miliarde de dolari. Din 2010 până acum, 5% din companiile acceptate în programele de accelerare YC au devenit unicorni (companii evaluate la 1 miliard de dolari). Așadar, YC a lansat în 13 ani de existență 200 de companii unicorn.
 2. Techstars: Techstars este un accelerator global de afaceri cu o rețea extinsă de programe în diferite orașe din întreaga lume. A sprijinit peste 2.300 de startup-uri, inclusiv Sphero, SendGrid și ClassPass.
 3. 500 Startups: 500 Startups este un accelerator și fond de investiții cu sediul în San Francisco. A investit în peste 2.500 de startup-uri din întreaga lume, precum Udemy, Canva și Credit Karma.
 4. Startupbootcamp: Startupbootcamp este o rețea globală de acceleratoare de afaceri, specializată în diferite verticale industriale, cum ar fi tehnologia financiară, sănătatea, energia și altele. Are programe în mai multe orașe importante din întreaga lume.
 5. MassChallenge: MassChallenge este un accelerator global de afaceri fără scop lucrativ, care sprijină startup-urile în diverse domenii, inclusiv tehnologie, sănătate, energie și alimentație. Are programe în Boston, Londra, Elveția și Israel.
 6. Seedcamp: Seedcamp este un accelerator de afaceri cu sediul în Londra, axat pe sprijinirea startup-urilor tehnologice în fazele incipiente. A investit în companii precum TransferWise, UiPath și Revolut.
 7. Station F: Station F este unul dintre cele mai mari campusuri de startup-uri din lume, situat în Paris. Atrage startup-uri și antreprenori din toate domeniile și oferă un program de accelerare și resurse extinse.
 8. Plug and Play: Plug and Play este un accelerator global și un fond de investiții cu programe în tehnologie, mobilitate, fintech, sănătate și alte domenii. Are sedii în Silicon Valley, New York, Europa, Asia și Orientul Mijlociu.
 9. Rockstart: Rockstart este un accelerator european de afaceri cu sediul în Amsterdam. Are programe de accelerare în domenii precum energia curată, tehnologia sănătății și agricultura, și oferă finanțare și mentorat pentru startup-uri.
 10. Rocket Internet Berlin este o companie germană de accelerare afaceri și investiții în startup-uri. Fondată în 2007 de către frații Oliver, Marc și Alexander Samwer, Rocket Internet este cunoscută pentru modelul său de replicare rapidă a modelelor de afaceri de succes în diverse piețe globale.

Acestea sunt doar câteva exemple, iar lista acceleratoarelor de afaceri importante din lume este mult mai extinsă. Fiecare accelerator are propriile sale specializări, rețele de mentori și investitori și impact în ecosistemul startup-urilor.

Spune-ne cum te putem ajuta în procesul de fundraising!

Ia legătura cu noi si solicită o sesiune de consultanță gratuită de 30 de minute pentru a afla mai multe despre procesul de finanțare.

Distribuie pe:
Iulius Dumitru
Iulius Dumitru
Iulius Dumitru are peste 25 de ani de experiență în domeniile financiar-bancar, consultanță financiară, strategie și corporate finance. A coordonat proiecte relevante de private-equity, banking, fuziuni și achiziții, creșterea valorii companiilor și pregătirea acestora pentru următorul stadiu de dezvoltare. Coaching financiar/mentoring pentru companii aflate în acceleratorul de afaceri Temis Innovation, Besançon, Franța. Manager general al parcului industrial Bistrița, poziție din care a coordonat și supervizat întreaga activitate. Foarte buna cunoaștere a mediului de afaceri local, fiind inițiatorul înființării incubatorului/acceleratorului de afaceri Bistrița. Relații foarte bune de colaborare atât cu companiile mari, dar și cu cele mici și mijlocii din regiune. Interim CEO și interim CFO pentru companii care se pregătesc pentru o nouă rundă de finanțare sau pentru vânzare. Acum are în față o nouă provocare, să crească platforma de experți independenți IDEAS până când va ajunge suficient de mare încât sa-i ocupe tot timpul!

Articole similare

Resursă premium doar pentru tine

Piramida de finanțare

© IDEAS Inspiring Network