Earn Out Agreement

În lumea afacerilor, tranzacțiile comerciale pot fi complexe și pline de incertitudini, mai ales atunci când vine vorba de evaluarea unei afaceri și de stabilirea prețului de achiziție. Un instrument utilizat frecvent pentru a gestiona aceste incertitudini este acordul earn out, care oferă flexibilitate și aliniază interesele vânzătorului și ale cumpărătorului în tranzacții comerciale. În acest articol, vom explora în detaliu conceptul de earn out agreement, evidențiind modul în care funcționează și beneficiile sale.

Ce Este Earn Out Agreement?

Earn out agreement este o clauză contractuală utilizată în tranzacțiile de cumpărare-vânzare a unei afaceri sau a unei companii. Acest acord permite vânzătorului să primească plăți suplimentare, numite plăți „earn out”, în funcție de realizarea anumitor obiective de performanță sau indicatori financiari, stabiliți în prealabil, după finalizarea tranzacției.

Cum Funcționează Earn Out Agreement?

  • Stabilirea Obiectivelor: Părțile implicate în tranzacție stabilesc obiective specifice de performanță, cum ar fi veniturile, profitabilitatea, creșterea cotei de piață sau alte metrici relevante pentru afacere. Aceste obiective trebuie să fie clar definite și măsurabile.
  • Perioada de Implementare: Obiectivele de performanță sunt evaluate pe o perioadă specifică de timp, care poate varia în funcție de acordul dintre părți, dar este adesea între unul și câțiva ani.
  • Calculul Plăților Earn Out: Dacă afacerea atinge sau depășește obiectivele stabilite, vânzătorul primește plăți suplimentare, cunoscute sub numele de plăți earn out. Cu cât sunt atinse obiectivele mai ambițioase, cu atât plățile earn out pot fi mai mari.
  • Riscuri și Beneficii: Earn out-ul poate reprezenta atât riscuri, cât și beneficii pentru ambele părți. Pentru vânzător, earn out-ul poate oferi oportunitatea de a obține o evaluare mai mare a afacerii în cazul în care performanța viitoare depășește așteptările. În același timp, cumpărătorul poate reduce riscul financiar asociat cu achiziționarea unei afaceri, deoarece plățile suplimentare sunt legate de performanța viitoare a afacerii.

Exemplu de Earn Out Agreement:

Să presupunem că compania A achiziționează compania B pentru 10 milioane de dolari, dar cu o clauză earn out. Potrivit acordului, vânzătorul va primi un bonus suplimentar de 1 milion de dolari pentru fiecare an în care veniturile companiei B cresc cu cel puțin 20% față de anul precedent, în decursul următorilor trei ani.

  • Anul 1: Veniturile companiei B cresc cu 25% față de anul precedent. Vânzătorul primește un bonus de 1 milion de dolari.
  • Anul 2: Veniturile companiei B cresc cu 18% față de anul precedent. Vânzătorul nu primește bonusul suplimentar, deoarece obiectivul de creștere de 20% nu a fost atins.
  • Anul 3: Veniturile companiei B cresc cu 30% față de anul precedent. Vânzătorul primește un bonus suplimentar de 1 milion de dolari.

Concluzie:

Earn out agreement este un instrument util în tranzacțiile comerciale, care oferă flexibilitate și aliniază interesele părților implicate în cumpărare și vânzare. Cu toate acestea, este important ca termenii și condițiile earn out-ului să fie stabilite în mod clar și să fie negociate cu atenție pentru a evita neînțelegerile și disputele ulterioare între părți.

Spune-ne cum te putem ajuta în procesul de fundraising!

Ia legătura cu noi si solicită o sesiune de consultanță gratuită de 30 de minute pentru a afla mai multe despre procesul de finanțare.

Distribuie pe:
Iulius Dumitru
Iulius Dumitru
Iulius Dumitru are peste 25 de ani de experiență în domeniile financiar-bancar, consultanță financiară, strategie și corporate finance. A coordonat proiecte relevante de private-equity, banking, fuziuni și achiziții, creșterea valorii companiilor și pregătirea acestora pentru următorul stadiu de dezvoltare. Coaching financiar/mentoring pentru companii aflate în acceleratorul de afaceri Temis Innovation, Besançon, Franța. Manager general al parcului industrial Bistrița, poziție din care a coordonat și supervizat întreaga activitate. Foarte buna cunoaștere a mediului de afaceri local, fiind inițiatorul înființării incubatorului/acceleratorului de afaceri Bistrița. Relații foarte bune de colaborare atât cu companiile mari, dar și cu cele mici și mijlocii din regiune. Interim CEO și interim CFO pentru companii care se pregătesc pentru o nouă rundă de finanțare sau pentru vânzare. Acum are în față o nouă provocare, să crească platforma de experți independenți IDEAS până când va ajunge suficient de mare încât sa-i ocupe tot timpul!

Articole similare

Resursă premium doar pentru tine

Piramida de finanțare

© IDEAS Inspiring Network