Reverse Takeovere (RTO)

Fuziunile inversate (cunoscute și sub numele de reverse mergers sau reverse takeover) sunt tranzacții prin care o companie privată devine publică prin achiziționarea sau fuzionarea cu o companie publică existentă. Această metodă poate fi utilizată de companiile private pentru a evita procesul tradițional de listare la bursă, cunoscut sub numele de Ofertă Publică Inițială (IPO).

Fuziunile inversate (reverse takeovers sau RTOs) reprezintă o strategie financiară pe care companiile o pot utiliza pentru a-și atinge obiectivele de listare la bursă sau pentru a-și extinde operațiunile. Cu toate acestea, modul în care sunt structurate și implementate tranzacțiile RTO implică elemente de inginerie financiară care pot varia de la o tranzacție la alta.

Ingineria financiară se referă la utilizarea creativă a instrumentelor financiare, a structurilor de afaceri și a strategiilor pentru a optimiza structura de capital, pentru a maximiza valoarea acționarilor sau pentru a gestiona eficient resursele financiare ale unei companii. În cazul unui RTO, aceasta poate include aspecte precum:

 1. Structura tranzacției: Modul în care este structurată tranzacția RTO poate implica utilizarea de instrumente financiare sau structuri complexe pentru a atinge obiectivele specifice ale companiei private și ale acționarilor săi.
 2. Valorificarea sinergiilor: O tranzacție RTO poate fi justificată prin sinergiile potențiale dintre compania privată și compania publică țintă. Ingineria financiară poate fi folosită pentru a cuantifica și maximiza aceste sinergii.
 3. Optimizarea capitalului: Companiile pot utiliza tranzacțiile RTO pentru a optimiza structura lor de capital, pentru a reduce datoriile sau pentru a accesa capitalul suplimentar într-un mod eficient.
 4. Gestionarea fiscală: Ingineria financiară poate implica utilizarea structurilor fiscale eficiente pentru a minimiza impactul fiscal al tranzacției.
 5. Crearea de valoare pentru acționari: Scopul final al multor tranzacții RTO este de a crea valoare pentru acționari. Ingineria financiară poate ajuta la evaluarea modului în care tranzacția poate contribui la creșterea valorii acționarilor și la dezvoltarea unor strategii pentru atingerea acestui obiectiv.

Un caz de reverse takeover (RTO) este o tranzacție complexă prin care o companie privată preia controlul unei companii publice existente, folosind adesea acțiuni ale companiei publice pentru a finanța această preluare. Iată un exemplu ipotetic pentru a ilustra cum ar putea decurge un RTO:

Pasul 1: Identificarea oportunității Compania XYZ, o companie privată în creștere care operează în industria tehnologică, dorește să devină publică pentru a obține acces la capital și pentru a-și finanța expansiunea rapidă. În același timp, Compania ABC, o companie publică listată la bursă, are dificultăți financiare și o capitalizare de piață scăzută.

Pasul 2: Negocierea tranzacției Compania XYZ se apropie de Compania ABC cu o propunere de RTO. Negocierile includ stabilirea valorii pe care Compania XYZ o aduce în tranzacție, astfel încât acționarii Companiei ABC să fie de acord să îi cedeze controlul.

Pasul 3: Due Diligence Ambele companii angajează echipe de experți pentru a efectua due diligence. Compania XYZ examinează în detaliu situația financiară, activele și pasivele Companiei ABC. În același timp, Compania ABC analizează afacerea, perspectivele și activitățile Companiei XYZ.

Pasul 4: Structura tranzacției După ce au finalizat due diligence și au obținut aprobările necesare din partea acționarilor și organismelor de reglementare, companiile stabilesc structura tranzacției. Aceasta poate implica emiterea de noi acțiuni ale Companiei ABC către acționarii Companiei XYZ în schimbul controlului.

Pasul 5: Finalizarea tranzacției Tranzacția este finalizată, iar Compania XYZ devine acum entitatea controlatoare a Companiei ABC. Acționarii Companiei XYZ devin astfel acționari majoritari în Compania ABC și, implicit, obțin acces la piața de capital.

Pasul 6: Procesul de integrare După finalizarea RTO, Compania XYZ începe procesul de integrare a activelor și operațiunilor Companiei ABC în afacerea sa. Acest proces poate include consolidarea echipei de conducere, a operațiunilor, a sistemelor de raportare financiară și a strategiei pe termen lung.

Pasul 7: Continuarea operațiunilor Compania combinată continuă să-și desfășoare activitățile pe piață ca o entitate publică unică. Acționarii Companiei XYZ au acum lichiditate și pot vinde sau tranzacționa acțiunile lor pe piața bursieră.

Este important de remarcat că RTO-urile pot avea diverse structuri și pot fi folosite în diferite scopuri, de la aducerea unei companii private în piață pentru prima dată până la fuzionarea a două companii publice existente. De asemenea, regulile și reglementările privind RTO-urile pot varia în funcție de țară și de bursa de valori. Prin urmare, este esențial să se efectueze o cercetare și o pregătire adecvată înainte de a iniția o astfel de tranzacție.

Un reverse takeover (RTO) poate avea mai multe avantaje pentru o companie privată sau pentru acționarii săi. Iată câteva dintre principalele avantaje ale unei astfel de tranzacții:

 1. Acces rapid la piața publică: Unul dintre cele mai mari avantaje ale unui RTO este că permite companiei private să devină publică fără a parcurge procesul lung și costisitor al unei Oferte Publice Inițiale (IPO). Acest lucru poate reduce semnificativ timpul și resursele necesare pentru a obține acces la piața publică.
 2. Finanțare suplimentară: Odată ce compania devine publică, are posibilitatea de a accesa mai ușor capitalul prin emisiunea de noi acțiuni sau prin atragerea investitorilor instituționali și individuali. Acest capital suplimentar poate fi utilizat pentru finanțarea creșterii afacerii, dezvoltarea de noi produse sau servicii, extinderea geografică și alte inițiative strategice.
 3. Creșterea lichidității acțiunilor: Acțiunile unei companii listate la bursă sunt mai lichide și ușor de vândut decât acțiunile unei companii private. Acest lucru oferă posibilitatea acționarilor de a-și vinde participațiile mai ușor și de a obține lichiditate pentru investițiile lor.
 4. Posibilitatea de a atrage investitori de încredere: Companiile listate beneficiază adesea de o mai mare încredere din partea investitorilor instituționali și a altor participanți pe piață. Acest lucru poate face mai ușor atragerea de capital și colaborarea cu parteneri de afaceri sau furnizori.
 5. Flexibilitatea în structura tranzacției: RTO-urile pot fi structurate în mod diferit în funcție de obiectivele părților implicate. Aceasta poate include achiziționarea controlului majoritar sau total al companiei publice, astfel încât să se poată lua decizii strategice importante.
 6. Creșterea valorii companiei: Prin listarea pe o bursă de valori, compania poate atrage investitori interesați de acțiunile sale, ceea ce poate duce la o creștere a prețului acțiunilor și la o creștere a capitalizării de piață. Aceasta poate contribui la creșterea valorii globale a companiei.
 7. Posibilități de exit: Pentru investitorii existenți, inclusiv fondatorii și investitorii de capital de risc, RTO-ul poate oferi o modalitate de exitare din investiție prin vânzarea acțiunilor pe piața publică sau prin tranzacții secundare. Aceasta permite obținerea unui profit și lichidarea investiției.

Spune-ne cum te putem ajuta în procesul de fundraising!

Ia legătura cu noi si solicită o sesiune de consultanță gratuită de 30 de minute pentru a afla mai multe despre procesul de finanțare.

Distribuie pe:
Iulius Dumitru
Iulius Dumitru
Iulius Dumitru are peste 25 de ani de experiență în domeniile financiar-bancar, consultanță financiară, strategie și corporate finance. A coordonat proiecte relevante de private-equity, banking, fuziuni și achiziții, creșterea valorii companiilor și pregătirea acestora pentru următorul stadiu de dezvoltare. Coaching financiar/mentoring pentru companii aflate în acceleratorul de afaceri Temis Innovation, Besançon, Franța. Manager general al parcului industrial Bistrița, poziție din care a coordonat și supervizat întreaga activitate. Foarte buna cunoaștere a mediului de afaceri local, fiind inițiatorul înființării incubatorului/acceleratorului de afaceri Bistrița. Relații foarte bune de colaborare atât cu companiile mari, dar și cu cele mici și mijlocii din regiune. Interim CEO și interim CFO pentru companii care se pregătesc pentru o nouă rundă de finanțare sau pentru vânzare. Acum are în față o nouă provocare, să crească platforma de experți independenți IDEAS până când va ajunge suficient de mare încât sa-i ocupe tot timpul!

Articole similare

Resursă premium doar pentru tine

Piramida de finanțare

© IDEAS Inspiring Network