Tehnici alternative de finanțare a oricărei afaceri

Chiar dacă ați fost refuzat de bănci, nu aveți garanții suficiente, sunteți la început de drum sau încă nu ați devenit o companie profitabilă, trebuie să știți că există soluții alternative, foarte creative, prin care puteți obține finanțarea de care aveți nevoie. Se pot aplica aceste tehnici alternative de finanțare și companiilor românești? Răspunsul este da, aceste soluții financiare funcționează oriunde în lume, cu condiția să fie aplicate temeinic și cu perseverență.

Cu toate că una din marile probleme cu care se confruntă antreprenorii în zilele noastre este lipsa resurselor financiare, a banilor, sume enorme sunt disponibile pentru cei ce știu unde și mai ales cum să caute. Fără bani, nici o companie, fie ea mică, mijlocie sau mare, nu poate funcționa.

Încă de la început, trebuie să înțelegem și să acceptăm faptul că finanțarea unei afaceri nu este o activitate izolata, o întâmplare fericită, ci este un proces care trebuie să se desfășoare continuu. De asemenea, acest proces necesită timp, in medie între 3, 6 poate 12 luni sau chiar mai mult. Este nevoie de timp pentru a identifica sursele cele mai potrivite de bani, dar și pentru a prepara materialele de prezentare necesare atragerii banilor. Însă cel mai important lucru este să pregătim compania pentru finanțare, să o desfacem în bucățele și să o ”re-aranjăm”, astfel încât aceasta să devină finanțabilă, mai exact să ofere valoare potențialilor finanțatori/investitori.

Esența reușitei constă în abordare holistică a afacerii, ca întreg, nu doar ca activități izolate – o privire de ansamblu asupra întregului proces de business – și mai ales înțelegerea modului cum afacerea respectivă furnizează valoare tuturor celor implicați în ea: clienți, proprietari, angajați, investitori și finanțatori. Fără înțelegerea valorii unei companii, etapele ulterioare își diminuează mult din eficacitate, deoarece valoarea furnizată de o companie stă la baza atragerii oricărei finanțări.

De fapt, procesul de obținere a finanțării facilitează transformarea profundă a companiei în căutare de resurse financiare, reconfigurarea activităților, operațiunilor și a modelului de afaceri. Totul cu scopul precis de a obține performanță și succes pe termen lung. Scopul principal al transformării este de a aduce organizația la un nivel superior de performanță, adaptându-se la schimbările de mediu, inovație și evoluție a pieței.

Dacă o afacere are nevoie de finanțare și dorește să atragă investitori sau să obțină credite, cu siguranță este necesară o transformare a afacerii pentru a demonstra oportunități de creștere, eficiență sporită sau sustenabilitate pe termen lung. Aceasta poate include optimizarea proceselor, implementarea tehnologiei, dezvoltarea strategiei, consolidarea structurii organizaționale și multe alte aspecte care pot îmbunătăți performanța și perspectiva de succes a afacerii.

Etapele obținerii finanțării:

  1. Analiza afacerii care necesită finanțare, înțelegerea ei la nivel de ansamblu și a modului cum aceasta produce valoare. În această etapă identificăm activele existente, dar și cele viitoare, ce vor fi finanțate prin proiect (corporale, necorporale, tangibile, intangibile) și construim modelul de afaceri, ca document de strategie ce stă la baza etapelor următoare. Se vor detalia: piața țintă, segmentele de clienți, produsele/serviciile oferite, resursele-cheie, activitățile cheie, veniturile și cheltuielile previzionate.
  2. Identificarea potențialelor surse de finanțare disponibile și selectarea celor care se potrivesc cel mai bine afacerii respective.
  3. Aplicarea tehnicilor alternative pentru atragerea finanțării necesare – noi am identificat peste 100 de astfel de tehnici creative, inovative.
  4. Prezentarea proiectului surselor de finanțare selectate – solicitarea ajunge în fața finanțatorilor – pitch deck, investor deck, elevator pitch, investment memorandum, planul de afaceri, investment teaser etc
  5. Negocierea termenilor și condițiilor de acordare a finanțării și semnarea contractului de finanțare.

Aceste tehnici funcționează indiferent de domeniul de activitate, stadiul de viață sau mărimea companiilor solicitante.

Spune-ne cum te putem ajuta în procesul de fundraising!

Ia legătura cu noi si solicită o sesiune de consultanță gratuită de 30 de minute pentru a afla mai multe despre procesul de finanțare.

Distribuie pe:
Iulius Dumitru
Iulius Dumitru
Iulius Dumitru are peste 25 de ani de experiență în domeniile financiar-bancar, consultanță financiară, strategie și corporate finance. A coordonat proiecte relevante de private-equity, banking, fuziuni și achiziții, creșterea valorii companiilor și pregătirea acestora pentru următorul stadiu de dezvoltare. Coaching financiar/mentoring pentru companii aflate în acceleratorul de afaceri Temis Innovation, Besançon, Franța. Manager general al parcului industrial Bistrița, poziție din care a coordonat și supervizat întreaga activitate. Foarte buna cunoaștere a mediului de afaceri local, fiind inițiatorul înființării incubatorului/acceleratorului de afaceri Bistrița. Relații foarte bune de colaborare atât cu companiile mari, dar și cu cele mici și mijlocii din regiune. Interim CEO și interim CFO pentru companii care se pregătesc pentru o nouă rundă de finanțare sau pentru vânzare. Acum are în față o nouă provocare, să crească platforma de experți independenți IDEAS până când va ajunge suficient de mare încât sa-i ocupe tot timpul!

Articole similare

Resursă premium doar pentru tine

Piramida de finanțare

© IDEAS Inspiring Network